expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Kunstenaars

Rob Kars

Kars is een halve eeuw bedrijvig in de kunst, dus je zou denken: alles gezien en beleefd.

Mooi niet! De afgelopen drie jaar werkte hij ter plekke, intensief aan visueel onderzoek naar de oorsprong van de beeldende kunst, zoals die ooit bij het oudste mensenvolk - de Bosjesmannen van zuidelijk Afrika - begonnen is. Zo gezegd: terug naar de bron. Het uit die arbeid voortgekomen kunstboek "The Work" is nu verkrijgbaar via www.blurb.nl.

Hoewel hij een zeer bereisde wereldburger is, zal Zuid Afrika ("het land dat ik met liefde haat") aan hem blijven trekken. Niet verwonderlijk, want hij woonde er tien jaar lang en zijn oudste zoon is er geboren. De eerste geschiedkundige Herodotus zei heel lang geleden al, dat uit Afrika altijd iets nieuws komt. Voor Kars is dat letterlijk zo en zijn schilderijen bevestigen het keer op keer. "De wereld waarin wij leven met alles erop, eraan en erin is schitterend en verschrikkelijk tegelijk." stelt Kars. "Alle goede kunst geeft op de een of andere manier uitdrukking aan deze paradox. De grote verscheidenheid aan uitingsvormen en vooral de schoonheid, die dat overal op aarde in alle culturen oplevert, is eindeloos intrigerend en spannend." Zijn werk illustreert deze fascinatie: het laveert herhaaldelijk tussen abstractie en figuratie. Hij zoekt het beste uit beide bronnen, afhankelijk van wat een kunstwerk nodig heeft.

Geijkte kunstmethodes en materialen boeien hem niet. Hij schildert bijvoorbeeld liever met latex, als het zo uitkomt, dan met olieverf en hij laat zich graag verrassen door de charme van de toevallige vlek, of een prachtig 'mislukte' foto. Alles, zelfs lichtgevende verf, is geoorloofd, als het maar werkt. Serendipiteit (vinden wat je niet zocht) staat hoog in zijn vaandel. En stijl? Picasso zei het al eens tegen een van zijn klanten: "Stijl, Madame, is een gevangenis."

Kars is een lyrisch schilder. Er is bij hem altijd veel te zien en te beleven!

www.karsart.nl
Rob Kars
Rob Kars